Datum: 22. 3. 2016
V srpnu přijel Daniel z Dánska do vesničky u Kroměříže, aby zde strávil svůj výměnný rok. Neznal češtinu ani místní zvyky. Všichni v jeho hostitelské rodině už v předstihu řešili, jak se s ním spřátelit. A zkusili to také přes tyhle cookies, na kterých si doma vždycky rádi všichni pochutnají. Americké sušenky si v rodině upravili do vlastního receptu. Upečte si je podle něj i vy a zkuste si při tom představit, jaké to je, poznávat novou zemi, nové kamarády i nové chutě. Nebo si přečtěte další zážitky ostatních studentů.
Recept na čokoládovo-ořechové cookies
Země původu: Česko-americké
Šéfkuchař: Veronika Čírtková
Doba přípravy: 2-3 hodiny
Ingredience
- 540 g hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1,5 lžičky soli
- 280 g másla
- 540 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 150 g ořechů (vlašské nebo mandle - nasekané na větší kousky)
- min. 250 g čokolády s obsahem kakaa nad 50 %
Pracovní postup
- Předehřejeme si troubu na 180 °C
- Cukr s máslem vyšleháme do pěny a postupně přidáme obě vejce.
- V druhé míse si smícháme mouku sodu, prášek do pečiva, sůl a ořechy s čokoládou.
- Obě směsi smícháme a z těsta vytvoříme menší kuličky o průměru asi 3 cm, které mírně zplacatíme. Pozor - ne větší, těsto hodně nabude v troubě, proto je dobré s tím předem počítat a nechat mezi placičkami místo.)
- Pečeme, dokud okraje nezačnou zlátnout (doba závisí na vaší troubě. U mě je to asi 10 minut.)
- Z plechu sundáváme, až když sušenky zchladnou.