Datum: 7. 6. 2020
Dobrovolnice Kačka trávila minulý školní rok na stáži ve Vietnamu a zpátky si přivezla spoustu zajímavých receptů. Na letošní online international brunch však dala k dobru recept z Japonska, který byste určitě měli také zkusit - ochutnejte pravé Gyoza knedlíčky!
Recept na Gyoza knedlíčky
Země původu: Japonsko
Šéfkuchařka: Kačka Labusová
Ingredience
Tento recept je na cca 40 knedlíčků (4 osoby)
Těsto:
- 240 g hladké mouky
- 150ml vody
- Půl čajové lžičky soli
- Mouka na poprášení
Náplň:
- 250g mletého vepřového masa
- 1 cibule (menší)
- Půl polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
- 3 stroužky česneku
- Malá hrst sušených hub shiitake
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- Půl polévkové lžíce sezamového oleje
- Podle chuti chilli paprička nebo koření, ale můžeme vynechat
Omáčka:
- Sojová omáčka
- Lžička rýžového octa
- Chilli paprička nebo sušené chilli, podle chuti
Na vaření:
- Olej
- Kulaté vykrajovátko cca 8cm (nebo sklenička)
- Strojek na těstoviny nebo váleček
- Velká pánev s pokličkou
Pracovní postup
- Houby si namočíme do teplé vody na 30 minut, mezitím uděláme těsto.
- Těsto
- Uvaříme vodu, rozpustíme v ní sůl a zalijeme mouku. Pokud máme kuchyňský robot, hněteme v robotu asi 10 minut, pokud ne, nejdříve těsto promícháme vařečkou a až trochu vystydne, hněteme rukama 10-15 minut, podle potřeby přidáme trochu mouky. Poté zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30 minut.
- Náplň
- Cibuli a houby nakrájíme najemno, česnek prolisujeme, zázvor najemno nastrouháme a vše smícháme s mletým masem. Přidáme sojovou omáčku a sezamový olej, sůl a pepř podle chuti, vše pořádně promícháme a dáme do lednice.
-
Těsto
-
Těsto si rozdělíme na menší kusy, vyválíme cca 2mm silné pláty, ze kterých
vykrajujeme kolečka. Ta pomoučíme, aby se na sebe nelepila, než vyválíme zbytek
těsta.
-
- Plnění
- Doprostřed těsta dáme čajovou lžičku náplně, okraje potřeme vodou a skládáme
podle video návodu (https://www.youtube.com/watch?v=Mrss822RwqU)
- Doprostřed těsta dáme čajovou lžičku náplně, okraje potřeme vodou a skládáme
- Vaření
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme trochu oleje a rozmístíme knedlíčky, aby se nedotýkali. Asi 3 minuty (dokud nejsou zespodu opečené do hněda) je necháme smažit, následně zalijeme asi 60ml vody a ihned přikryjeme pokličkou. Necháme v páře další asi 3 minuty, dokud se většina vody nevypaří. Pak necháme odkryté, dokud se všechna voda nevypaří, přidáme trochu oleje a smažíme, dokud nejsou knedlíčky zespodu křupavé.
- Podáváme se sojovou omáčkou smíchanou s rýžovým octem a podle chuti chilli.