Datum: 4. 11. 2020
Tento koláč byl ve školní jídelně každý pátek jako vegetariánské jídlo, takže si ho naše dobrovolnice Tina na výměně užila dost a dost. Jablka se navíc dají zaměnit třeba za švestky nebo rebarboru, takže koláč můžete péct pořád dokola v různých obměnách.
Ingredience:
Těsto:
- 225 g mouky
- 0,5 lžičky soli
- 75 g másla, nakrájeného na kostičky
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 4-5 jablek
- hrst nadrcených ořechů
Poleva:
- trochu mléka
- 1,5 dl smetany
- 2 vajíčka
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (když nemáte, dejte lžíci a půl vanilkového pudinku)
- 1-2 lžičky vanilkového cukru nebo skořice (co máte na jablka radši)
- 2 dl napůl vyšlehané šlehačky (přestat šlehat když už začíná být hustá)
Postup:
- Smícháme mouku, sůl a máslo.
- Poté přidáme tvaroh a vytvoříme těsto, nehněteme, jen tak akorát aby se to spojilo.
- Dáme ho mezi dva pečící papíry a válečkem rozválíme na rozměry plechu (já to dělám v kulaté formě o průměru asi 28 cm, ale můžete to dát i na normální hranatý plech).
- Dáme na vymazaný plech, odstraníme horní pečící papír a těsto propícháme vidličkou.
- Chladíme 20 – 30 minut.
- Poté posypeme těsto namletými oříšky (lískáče, vlašské, mandle nebo směs) a na ně položíme na plátky nakrájená jablka (cca 4-6 ks, podle toho jak jsou velká).
- Následně smícháme všechny přísady na polevu a celý koláč polejeme.
- Pečeme na 200° (horkovzdušná trouba 180°) 25 – 35 minut, kraje by měly být křupavé a jablka zahnědlá.
- Můžeme servírovat teplé i vychladlé.
- Dobrou chuť!