International Brunch 2016

International Brunch 2016
Datum:

"Už jsi ochutnal tohle? Je to fantastický!"  To byla asi nejčastější věta, která zněla davem účastníků únorového International Brunche.  Na něm se sešli výměnní studenti, jejich rodiny, hostitelské rodiny, dobrovolníci i přátelé a příznivci YFU. Všichni přinesli na společnou tabuli vlastnoručně připravený pokrm mezinárodní kuchyně. Pestrost světa se tak před námi zobrazila v paletě chutí.

Různé chutě světa

003755_05_043177"Na International Brunch jsem se těšila celý rok," říkám ve dveřích a pokládám na stůl slaný koláč, lotrinský Quiche s čedarem. Do sálu kostela Sv. Václava na Čechově náměstí v Praze však stále přichází další účastníci s rukama plných dobrot. I když je krátce po začátku, na stolech už přes množství pokrmů není pomalu volného místa.

Každý přinesený pokrm získává své pořadové číslo a pro snažší orientaci přidáváme také popisky. Hraju si sama se sebou hru Uhodni zemi původů a popisky čtu až po ochutnání. Pikantní fazole správně určuji do Mexika, ale jemné vepřové maso v zelenině jsem netipla. Evropa? Kdeže. Japonsko!

Spolu se sushi je připravila naše historicky první studentka z Japonska - Ayame. Přijela k nám v září 2015 a svůj výměnný rok tráví u hostitelské rodiny v Praze, která ji na akci doprovodila. Ayame nepřinesla jen jídlo. Podělila se také o pohled na českou kulturu. Překonala stud a před plným sálem přednesla v plynné češtině prezentaci, kde porovnala školní stravování v Čechách a Japonsku. 

Nové chutě i u vás doma

003752_05_043144Ochutnala jsem desítky pokrmů, slané i sladké, pikantní i jemné, s masem i pro vegany. Chutnaly mi všechny. Ale ještě dnes cítím sílu uruguajských sendvičů Chivitos z hovězí svíčkové, jejichž tajnou ingrediencí je marmeláda. Upekl je Marcos, který je na studijním pobytu v České republice od ledna. Díky jeho sendvičům jsme hned našli společnou řeč a daleká Uruguay je mi zas o něco bližší. 

Doma jsem hned upekla cheescake, snídali jsme zdravým kypící Chia pudink, připravený z Chia semínek šalvěje hispánské. V naší kuchyni se už zabydlelo avokádo, mexická salsa i švýcarský jablečný koláč, vždy se vzpomínkou na ty, kteří mě svůj recept na International Brunchi předali. Ochutnávka mezinárodních pokrmů bourá hranice. Zkuste to taky. Recepty z brunche postupně zveřejňujeme v sekci mezinárodní recepty.

003751_05_043133Musím složit velkou poklonu všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na organizaci úžasné akce. Už teď vymýšlím, který pokrm připravím příště.

Markéta Slomková