Ingredience (4 porce)
- 300 g kuřecího masa (stehenní řízky bez kosti)
- 300 g rýže basmati
- 2 střední cibule
- 2 rajčata
- 150 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 cm kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- ½ lžičky chilli prášku (dle chuti)
- 4 tobolky kardamomu
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr a plátky citronu na ozdobu
Postup
Příprava rýže – Rýži basmati propláchněte studenou vodou a namočte na 20 minut. Poté ji uvařte v osolené vodě s kardamomem, hřebíčkem a bobkovým listem do poloměkka (asi 8 minut). Slijte a dejte stranou.
Příprava masa – Kuřecí maso nakrájejte na kousky a naložte do jogurtu smíchaného s česnekem, zázvorem, kurkumou a špetkou soli. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
Základ omáčky – Na pánvi rozehřejte olej nebo ghí, osmahněte na tenké plátky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte rajčata a všechno mleté koření (kmín, koriandr, garam masalu, chilli). Vmíchejte marinované maso a restujte, dokud se maso nezatáhne.
Vrstvení biryani – Do hrnce dejte polovinu uvařené rýže, na ni rozprostřete masovou směs, a nakonec přidejte zbytek rýže. Přikryjte poklicí a na mírném ohni nechte dusit asi 15 minut, aby se chutě propojily.
Servírování – Podávejte horké, posypané čerstvým koriandrem a s plátky citronu. Skvěle chutná i s jogurtovým dipem (raita).
Tip na závěr
Biryani je jedním z nejznámějších pokrmů indické kuchyně, který v sobě spojuje pestrou škálu chutí a vůní. Díky koření je bohaté a výrazné, přesto však vyvážené. Pokud chcete vyzkoušet jinou variantu, můžete místo kuřete použít jehněčí maso nebo připravit vegetariánskou verzi s květákem a hráškem.