Mléčná rýžě, Milchreis (Německo)

Mléčná rýžě, Milchreis (Německo)
Veronika Ratonyi
Další články
Datum:

Toto jídlo jsem ze začátku výměnného pobytu dost odmítala, protože vážně nemám ráda český rýžový nákyp, ale ve finále se z toho stalo mé nejoblíbenější jídlo, které si vařím doma už pátým rokem po výměnném pobytu.

Ingredience:

Přímo do hrnce:

  • 1 šálek krátkozrnné rýže-ideálně milchreis přímo z Německa ( lze využít i např. arborio nebo jasmínová rýže)
  • 4 šálky mléka
  • 1/4 šálku cukru (či podle chuti)
  • 1 špetka soli

Přímo do talíře:

  • Skořicový cukr pro posypání
  • Jablečný protlak
  • Konzervované třešně/višně
  • další možné konzervované či čerstvé ovoce- broskve, jahody mandarinky…
Postup:
  • V hrnci smíchejte rýži, mléko, cukr a špetku soli.
  • Přiveďte směs k varu na středním ohni za častého míchání. Dávejte si pozor ať se vám to nepřipálí!
  • Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu a vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud se rýže nevaří do měkké a krémové konzistence, což obvykle trvá asi 20-25 minut. Mějte na paměti, že směs může být na začátku tekutější, ale jakmile se rýže vaří, zahuští se.
  • Jakmile je rýže měkká a směs dosáhne požadované konzistence, odstraňte hrnec z ohně a nechte ji chvíli ,,odpočinou’'.
  • Podávat ji můžete teplou i studenou, posypejte skořicovím cukrem (lze jej koupit či si jednoduše vytvořit- smícháte skořici a cukr). Přidjete ovoce a jablečný protlak a pak už si jen vychutnejte tuhle mňamku!

Dobrou chuť!