Ingredience:
Přímo do hrnce:
- 1 šálek krátkozrnné rýže-ideálně milchreis přímo z Německa ( lze využít i např. arborio nebo jasmínová rýže)
- 4 šálky mléka
- 1/4 šálku cukru (či podle chuti)
- 1 špetka soli
Přímo do talíře:
- Skořicový cukr pro posypání
- Jablečný protlak
- Konzervované třešně/višně
- další možné konzervované či čerstvé ovoce- broskve, jahody mandarinky…
Postup:
- V hrnci smíchejte rýži, mléko, cukr a špetku soli.
- Přiveďte směs k varu na středním ohni za častého míchání. Dávejte si pozor ať se vám to nepřipálí!
- Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu a vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud se rýže nevaří do měkké a krémové konzistence, což obvykle trvá asi 20-25 minut. Mějte na paměti, že směs může být na začátku tekutější, ale jakmile se rýže vaří, zahuští se.
- Jakmile je rýže měkká a směs dosáhne požadované konzistence, odstraňte hrnec z ohně a nechte ji chvíli ,,odpočinou’'.
- Podávat ji můžete teplou i studenou, posypejte skořicovím cukrem (lze jej koupit či si jednoduše vytvořit- smícháte skořici a cukr). Přidjete ovoce a jablečný protlak a pak už si jen vychutnejte tuhle mňamku!
Dobrou chuť!