Základ paelly tvoří rýže, vývar, šafrán a různé druhy masa, mořských plodů nebo zeleniny. Existuje mnoho variant — každá oblast Španělska (a vlastně i každá rodina) má tu svou.
Paella je skvělá i jako jídlo, které můžete uvařit doma a překvapit svoji hostfamily nebo přátele.
Ingredience:
(pro 4 porce)
- 300 g rýže na paellu (nebo kulatozrnná)
- 600 ml vývaru (zeleninový, kuřecí nebo rybí)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 150 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 200 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní)
- 150 g mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry) – volitelné
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Špetka šafránu (nebo kurkumy)
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Citrón na podávání
Postup:
-
Příprava surovin:
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, papriku na proužky, kuřecí maso na kousky.
-
Restování:
Na velké pánvi (ideálně hlubší) rozehřejte olivový olej.
Orestujte cibuli a česnek, pak přidejte kuřecí maso, papriku a nechte zatáhnout. Přidejte sladkou papriku a krátce promíchejte.
-
Rýže a vývar:
Přisypte rýži, chvíli ji opékejte, a pak zalijte vývarem. Přidejte šafrán (nebo kurkumu), osolte a opepřete.
Nechte vařit na mírném ohni bez míchání asi 15 minut.
-
Mořské plody a hrášek:
Když je rýže skoro hotová, přidejte hrášek a mořské plody. Nechte dovařit ještě cca 5 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne a vše je krásně měkké.
-
Servírování:
Paellu nechte pár minut odpočinout. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a můžete ozdobit čerstvou petrželkou.
Fun Facts o paelle:
1) Paella = pánev
Slovo paella ve španělštině vlastně neoznačuje jídlo, ale speciální širokou pánev, ve které se pokrm připravuje.
Teprve později se jméno přeneslo i na samotné jídlo.
2) Každá oblast má "tu svou"
Ve Valencii je tradiční Paella Valenciana s kuřecím a králičím masem.
Na pobřeží najdete spíš Paella de Mariscos (s mořskými plody) a vegetariáni si oblíbili Paella de Verduras (jen se zeleninou).
3) První paella vznikla na venkově
Farmáři a pastýři ji připravovali venku na ohni, z toho, co měli zrovna po ruce – rýže, zelenina, maso z farmy a bylinky z okolí.
4) Šafrán = luxusní ingredience
Právě díky šafránu má paella svoji typickou žlutou barvu a lehce nasládlou chuť.
Šafrán je jedním z nejdražších koření světa — naštěstí ho stačí opravdu málo.
5) V neděli je den paelly
Ve Španělsku se paella často připravuje v neděli, kdy se celá rodina sejde u společného stolu.
Je to symbol pohody a času stráveného spolu.
Dobrou chuť!
Paella je jídlo, které má spojovat lidi – takže ideální pro večeři s hostrodiny nebo s kamarády z celého světa. Ať už si ji uděláte klasicky s mořskými plody, jen se zeleninou nebo třeba s kuřetem – vždycky bude chutnat jako kousek Španělska na talíři.