Paella (Španělsko)

Paella (Španělsko)
Veronika Ratonyi
Další články
Datum:

Paella je ikonické španělské jídlo, které pochází z oblasti Valencie. Je to pokrm, který perfektně vystihuje španělský styl života – společné stolování, pohodu a radost z jídla. Tradičně se připravuje ve velké pánvi (paellera) a podává se na rodinných nebo přátelských setkáních. 

Základ paelly tvoří rýže, vývar, šafrán a různé druhy masa, mořských plodů nebo zeleniny. Existuje mnoho variant — každá oblast Španělska (a vlastně i každá rodina) má tu svou. 

Paella je skvělá i jako jídlo, které můžete uvařit doma a překvapit svoji hostfamily nebo přátele. 

Ingredience: 

(pro 4 porce) 

  • 300 g rýže na paellu (nebo kulatozrnná)
  • 600 ml vývaru (zeleninový, kuřecí nebo rybí)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 150 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 200 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní)
  • 150 g mořských plodů (krevety, mušle, kalamáry) – volitelné
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Špetka šafránu (nebo kurkumy)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Citrón na podávání 
Postup: 
  1.  Příprava surovin:
    Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, papriku na proužky, kuřecí maso na kousky. 
  1.  Restování:
    Na velké pánvi (ideálně hlubší) rozehřejte olivový olej.
    Orestujte cibuli a česnek, pak přidejte kuřecí maso, papriku a nechte zatáhnout. Přidejte sladkou papriku a krátce promíchejte. 
  1.  Rýže a vývar:
    Přisypte rýži, chvíli ji opékejte, a pak zalijte vývarem. Přidejte šafrán (nebo kurkumu), osolte a opepřete.
    Nechte vařit na mírném ohni bez míchání asi 15 minut. 
  1.  Mořské plody a hrášek:
    Když je rýže skoro hotová, přidejte hrášek a mořské plody. Nechte dovařit ještě cca 5 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne a vše je krásně měkké. 
  1.  Servírování:
    Paellu nechte pár minut odpočinout. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a můžete ozdobit čerstvou petrželkou. 
Fun Facts o paelle: 
1) Paella = pánev 
Slovo paella ve španělštině vlastně neoznačuje jídlo, ale speciální širokou pánev, ve které se pokrm připravuje.
Teprve později se jméno přeneslo i na samotné jídlo. 


2) Každá oblast má "tu svou"
Ve Valencii je tradiční Paella Valenciana s kuřecím a králičím masem.
Na pobřeží najdete spíš Paella de Mariscos (s mořskými plody) a vegetariáni si oblíbili Paella de Verduras (jen se zeleninou). 
3) První paella vznikla na venkově 
Farmáři a pastýři ji připravovali venku na ohni, z toho, co měli zrovna po ruce – rýže, zelenina, maso z farmy a bylinky z okolí. 

4) Šafrán = luxusní ingredience
Právě díky šafránu má paella svoji typickou žlutou barvu a lehce nasládlou chuť.
Šafrán je jedním z nejdražších koření světa — naštěstí ho stačí opravdu málo. 


5) V neděli je den paelly
Ve Španělsku se paella často připravuje v neděli, kdy se celá rodina sejde u společného stolu.
Je to symbol pohody a času stráveného spolu. 

Dobrou chuť! 

Paella je jídlo, které má spojovat lidi – takže ideální pro večeři s hostrodiny nebo s kamarády z celého světa. Ať už si ji uděláte klasicky s mořskými plody, jen se zeleninou nebo třeba s kuřetem – vždycky bude chutnat jako kousek Španělska na talíři.