Ingredience (2 porce)
- 2 kuřecí stehna bez kostí (nebo 2 kuřecí prsa)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)
- 1 lžíce sake (lze vynechat nebo nahradit bílým vínem)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička rostlinného oleje
- Sezamová semínka (na ozdobu, volitelné)
- Jarní cibulka (na ozdobu, volitelné)
Postup
- Příprava kuřete
Kuře očistěte a lehce osolte. Pokud používáte prsa, doporučuje se je naklepat, aby se propekla rovnoměrně. - Smíchání omáčky
V malé misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, sake a cukr, dokud se cukr nerozpustí. - Smažení kuřete
Na pánvi rozpalte olej. Kuře dejte kůží (nebo hladší stranou) dolů a smažte na středním ohni asi 4–5 minut, dokud není zlatavé. Otočte a smažte další 2–3 minuty. - Přidání omáčky
Snižte teplotu, nalijte připravenou teriyaki omáčku na kuře a nechte ji pomalu zhoustnout, přelévejte maso omáčkou, dokud nezíská lesklou glazuru.¨ - Servírování
Nakrájejte kuře na plátky, přelijte zbylou omáčkou z pánve a posypte sezamem nebo jarní cibulkou. Podávejte s rýží.
Tip na závěr
Ať už si Teriyaki kuře připravíte k obědu nebo večeři, zaručeně vás okouzlí svou jednoduchostí a bohatou chutí. Tento pokrm se skvěle hodí k bílé rýži, čerstvé zelenině nebo i jako součást větší japonské hostiny. Díky kombinaci sladké a slané chuti si ho oblíbí děti i dospělí. Pokud chcete svůj pokrm posunout na vyšší úroveň, můžete přidat i nakládanou zeleninu nebo miso polévku a vytvořit si tak autentický japonský zážitek přímo u vás doma.