Salat de Vinete (Salát z Lilku, Rumunsko)

Salat de Vinete (Salát z Lilku, Rumunsko)
Veronika Ratonyi
Další články
Datum:

Salát de Vinete je tradiční rumunský pokrm, který je oblíbený nejen v Rumunsku, ale také v mnoha dalších balkánských zemích. "Vinete" v rumunštině znamená lilek, takže název doslova znamená "salát z lilku." Tento pokrm se často podává jako předkrm nebo příloha, a je známý svou jemnou, krémovou konzistencí a lehce kouřovou chutí. 

Tento salát má své místo na každodenním i slavnostním stole, a je oblíbený pro svou jednoduchost, rychlou přípravu a univerzálnost. Lze jej jíst samotný, jako dip s chlebem, nebo jako součást většího jídla. 

Ingredience: 
  • 2 velké lilky
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka (nebo 1 cibule)
  • 1 citron (šťáva)
  • 2-3 lžíce majonézy
  • Sůl a pepř podle chuti 
Postup: 
  1. Pečení lilku: Lilky omyjte a nařízněte kůži na několika místech. Pečte je v předehřáté troubě na 200°C (390°F) asi 30-40 minut, dokud nejsou měkké a kůže je trochu spálená. Můžete je také opékat na grilu, dokud nejsou měkké a mají charred stopy.
  2. Příprava lilku: Po upečení nechte lilky vychladnout. Poté je oloupejte a dužinu dejte do mísy. Pomocí vidlice nebo mixéru je rozmačkejte na jemnou pastu.
  3. Přidání ingrediencí: Do lilkové pasty přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a majonézu. Přidejte také jemně nasekanou šalotku (nebo cibuli).
  4. Míchání a dochucování: Dobře promíchejte a ochutnejte. Podle potřeby přidejte více citronové šťávy, soli nebo pepře.
  5. Podávání: Salát můžete podávat s čerstvým chlebem nebo pita chlebem jako přílohu k dalším pokrmům. 

Dobrou chuť!