International Brunch 2016

International Brunch 2016
Datum:

"Už jsi ochutnal tohle? Je to fantastický!"  To byla asi nejčastější věta, která zněla davem účastníků únorového International Brunche.  Na něm se sešli výměnní studenti, jejich rodiny, hostitelské rodiny, dobrovolníci i přátelé a příznivci YFU. Všichni přinesli na společnou tabuli vlastnoručně připravený pokrm mezinárodní kuchyně. Pestrost světa se tak před námi zobrazila v paletě chutí.

10Různé chutě světa

"Na International Brunch jsem se těšila celý rok," říkám ve dveřích a pokládám na stůl slaný koláč, lotrinský Quiche s čedarem. Do sálu kostela Sv. Václava na Čechově náměstí v Praze však stále přichází další účastníci s rukama plných dobrot. I když je krátce po začátku, na stolech už přes množství pokrmů není pomalu volného místa.

Každý přinesený pokrm získává své pořadové číslo a pro snažší orientaci přidáváme také popisky. Hraju si sama se sebou hru Uhodni zemi původů a popisky čtu až po ochutnání. Pikantní fazole správně určuji do Mexika, ale jemné vepřové maso v zelenině jsem netipla. Evropa? Kdeže. Japonsko!

Spolu se sushi je připravila naše historicky první studentka z Japonska - Ayame. Přijela k nám v září 2015 a svůj výměnný rok tráví u hostitelské rodiny v Praze, která ji na akci doprovodila. Ayame nepřinesla jen jídlo. Podělila se také o pohled na českou kulturu. Překonala stud a před plným sálem přednesla v plynné češtině prezentaci, kde porovnala školní stravování v Čechách a Japonsku. 

Nové chutě i u vás doma8

Ochutnala jsem desítky pokrmů, slané i sladké, pikantní i jemné, s masem i pro vegany. Chutnaly mi všechny. Ale ještě dnes cítím sílu uruguajských sendvičů Chivitos z hovězí svíčkové, jejichž tajnou ingrediencí je marmeláda. Upekl je Marcos, který je na studijním pobytu v České republice od ledna. Díky jeho sendvičům jsme hned našli společnou řeč a daleká Uruguay je mi zas o něco bližší. 

Doma jsem hned upekla cheescake, snídali jsme zdravým kypící Chia pudink, připravený z Chia semínek šalvěje hispánské. V naší kuchyni se už zabydlelo avokádo, mexická salsa i švýcarský jablečný koláč, vždy se vzpomínkou na ty, kteří mě svůj recept na International Brunchi předali. Ochutnávka mezinárodních pokrmů bourá hranice. Zkuste to taky. Recepty z brunche postupně zveřejňujeme v sekci mezinárodní recepty.International brunch 2016

Musím složit velkou poklonu všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na organizaci úžasné akce. Už teď vymýšlím, který pokrm připravím příště.

Markéta Slomková

Odkazy

Hostitelská rodina

Staňte se hostitelskou rodinou

Studium v zahraničí

Zážitky studentů