Šéfkuchařka: Honza Voves
Recept na Flan
Země původu: Uruguay
Na flan:
- 800ml mléka
- 175g cukru
- 6 vajec
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
Na dulce de leche (optional):
- Plechovka kondenzovaného mléka
Pracovní postup
Postup - flan
V hrnci smícháme mléko a cukr. Ohříváme, dokud se směs nezačne vařit, poté ji odstavíme z plotny. Mícháme, aby se to nepřipálilo!
Mezitím dohladka rozšleháme 6 vajec a přidáme vanilkový extrakt. Vajíčka přidáme do mléka s cukrem, které jsme nechali chvilku odstát, a smícháme.
Flan se peče v formě na bábovku nebo v zapékací misce/pekáči. Nejdříve na dno naší nádoby nasypeme trochu cukru, nádobu dáme na plotnu a necháme cukr zkaramelizovat (případně lze cukr zkaramelizovat zvlášť a na dno nádoby ho vylít). Navrch přidáme směs vajíček, mléka a cukru z hrnce a vše dáme ve vodní lázni do trouby předehřáté na 180 stupňů celsia (voda by měla dosahovat alespoň do půlky nádoby). Pečeme asi 25 minut. Abychom vyzkoušeli, zda je flan hotový, píchneme do něj párátkem - pokud je suché, hurá, máme hotovo! Už stačí flan jen opatrně vyndat, nechat vychladnout, nožem po stranách uvolnit od formy a vyklopit na talíř. Nezapomeňte vylít i omáčku vzniklou zkaramelizovaným cukrem! Flan necháme vychladit v lednici. Můžeme podávat s dulce de leche.
Postup - dulce de leche
Vezmeme plechovku kondenzovaného mléka, odstraníme etiketu, a celou ji ponoříme do vroucí vody. Snížíme plamen, aby se voda sotva vařila, a necháme ji vařit 2,5 - 3 hodiny (čím déle, tím hustší dulce de leche). Plechovka by měla být celá ponořená ve vodě, pokud se voda vypařuje, trochu přilijeme. Na konci necháme plechovku vychladnout. Dulce de leche se skladuje v lednici, může se jíst k flanu, palačinkám, nebo čemukoliv dalšímu; je to taková karamelová nutella.