Gyoza knedlíčky (Japonsko)

Gyoza knedlíčky (Japonsko)
Datum:

Dobrovolnice Kačka trávila minulý školní rok na stáži ve Vietnamu a zpátky si přivezla spoustu zajímavých receptů. Na letošní online international brunch však dala k dobru recept z Japonska, který byste určitě měli také zkusit - ochutnejte pravé Gyoza knedlíčky!

Recept na Gyoza knedlíčky

Země původu: Japonsko

Šéfkuchařka: Kačka Labusová

Ingredience

Tento recept je na cca 40 knedlíčků (4 osoby)

Těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 150ml vody
  • Půl čajové lžičky soli
  • Mouka na poprášení

Náplň:

  • 250g mletého vepřového masa
  • 1 cibule (menší)
  • Půl polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • Malá hrst sušených hub shiitake
  • 1  polévková lžíce sojové omáčky
  • Půl polévkové lžíce sezamového oleje
  • Podle chuti chilli paprička nebo koření, ale můžeme vynechat

Omáčka:

  • Sojová omáčka
  • Lžička rýžového octa
  • Chilli paprička nebo sušené chilli, podle chuti

Na vaření:

  • Olej
  • Kulaté vykrajovátko cca 8cm (nebo sklenička)
  • Strojek na těstoviny nebo váleček
  • Velká pánev s pokličkou

Pracovní postup

  • Houby si namočíme do teplé vody na 30 minut, mezitím uděláme těsto.
  • Těsto
    • Uvaříme vodu, rozpustíme v ní sůl a zalijeme mouku. Pokud máme kuchyňský robot, hněteme v robotu asi 10 minut, pokud ne, nejdříve těsto promícháme vařečkou a až trochu vystydne, hněteme rukama 10-15 minut, podle potřeby přidáme trochu mouky. Poté zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30 minut.
  • Náplň
    • Cibuli a houby nakrájíme najemno, česnek prolisujeme, zázvor najemno nastrouháme a vše smícháme s mletým masem. Přidáme sojovou omáčku a sezamový olej, sůl a pepř podle chuti, vše pořádně promícháme a dáme do lednice.
  • Těsto

    • Těsto si rozdělíme na menší kusy, vyválíme cca 2mm silné pláty, ze kterých
      vykrajujeme kolečka. Ta pomoučíme, aby se na sebe nelepila, než vyválíme zbytek
      těsta.

  • Plnění
    • Doprostřed těsta dáme čajovou lžičku náplně, okraje potřeme vodou a skládáme
      podle video návodu (https://www.youtube.com/watch?v=Mrss822RwqU)
  • Vaření
    • Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme trochu oleje a rozmístíme knedlíčky, aby se nedotýkali. Asi 3 minuty (dokud nejsou zespodu opečené do hněda) je necháme smažit, následně zalijeme asi 60ml vody a ihned přikryjeme pokličkou. Necháme v páře další asi 3 minuty, dokud se většina vody nevypaří. Pak necháme odkryté, dokud se všechna voda nevypaří, přidáme trochu oleje a smažíme, dokud nejsou knedlíčky zespodu křupavé.
  • Podáváme se sojovou omáčkou smíchanou s rýžovým octem a podle chuti chilli.

Odkazy

Staňte se hostitelskou rodinou

Studium v zahraničí

Jak se přihlásit

Často kladené dotazy

Hostitelská rodina

Zážitky studentů