Jablečný koláč Apfelwähe (Švýcarsko)

Jablečný koláč Apfelwähe (Švýcarsko)
Datum:

Tento koláč byl ve školní jídelně každý pátek jako vegetariánské jídlo, takže si ho naše dobrovolnice Tina na výměně užila dost a dost. Jablka se navíc dají zaměnit třeba za švestky nebo rebarboru, takže koláč můžete péct pořád dokola v různých obměnách.

Ingredience:

Těsto:

  • 225 g mouky 
  • 0,5 lžičky soli 
  • 75 g másla, nakrájeného na kostičky 
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce 
  • 4-5 jablek
  • hrst nadrcených ořechů

Poleva:

  • trochu mléka 
  • 1,5 dl smetany
  • 2 vajíčka 
  • 4 lžíce cukru 
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (když nemáte, dejte lžíci a půl vanilkového pudinku) 
  • 1-2 lžičky vanilkového cukru nebo skořice (co máte na jablka radši) 
  • 2 dl napůl vyšlehané šlehačky (přestat šlehat když už začíná být hustá)

Postup: 

  • Smícháme mouku, sůl a máslo.
  • Poté přidáme tvaroh a vytvoříme těsto, nehněteme, jen tak akorát  aby se to spojilo.
  • Dáme ho mezi dva pečící papíry a válečkem rozválíme na rozměry plechu (já to dělám v kulaté formě o průměru asi 28 cm, ale můžete to dát i na normální hranatý plech).
  • Dáme na vymazaný plech, odstraníme horní pečící papír a těsto propícháme vidličkou.
  • Chladíme 20 – 30  minut.
  • Poté posypeme těsto namletými oříšky (lískáče, vlašské, mandle nebo směs) a na ně položíme na plátky nakrájená jablka (cca 4-6 ks, podle toho jak jsou velká).
  • Následně smícháme všechny přísady na polevu a celý koláč polejeme.
  • Pečeme na 200° (horkovzdušná trouba 180°)  25 – 35 minut, kraje by měly být křupavé a jablka zahnědlá.
  • Můžeme servírovat teplé i vychladlé.
  • Dobrou chuť!

Odkazy

Staňte se hostitelskou rodinou

Studium v zahraničí

Jak se přihlásit

Často kladené dotazy

Hostitelská rodina

Zážitky studentů