Köttbullar med brunsås (Švédsko)

Köttbullar med brunsås (Švédsko)
Datum:

Köttbullar med brunsås jsou traidční švédské masové koule s omáčkou. Vyzkoušejte si jejich přípravu doma - podle receptu od našeho dobrovolníka Míši Filipa, který absolvoval výměnu ve Švédsku.

Ingredience: 

  • 500 g mletého masa

  • 0,75 dl strouhanka

  • 2 dl mléko

  • pepř, sůl

  • 1-2 lžíce jemně nakrájené cibule

  • 1 vejce

Postup:

Kuličky 
  • Mléko a strouhanku smíchat a nechat chvíli stát. V druhé misce smíchat jen maso a sůl.

  • Do masa se zapracuje pepř a cibule.

  • Poté se maso smíchá s mlékem a strouhankou.

  • Nakonec se přidá vajíčko. Nehňácat přiliš moc, jen promíchat.

  • Udělají se kuličky.

  • Nakonec se osmaží na pánvi nebo upečou v troubě (200 °C, 20 minut).

Hnědá omáčka
  • Osmažit najemno nakrájenou cibuli (půlka malé) na másle či jiném tuku.
  • Když začíná pěnit, přidají se 1-2 lžíce polohrubé mouky.
  • Pořádně míchat ode dna, aby se to nepřipálilo.
  • Přidá se trochu vody a mléka, aby omáčka byla správně hustá.
  • Podle chuti lze přidat smetanu.
  • Přidá se jeden masový bujón, lžíce rajského protlaku a trocha sojovky.
  • Redukovat asi pět minut a přidat vodu dle potřeby.
  • Na závěr dochutit pepřem, sůl není potřeba.

Odkazy

Staňte se hostitelskou rodinou

Studium v zahraničí

Jak se přihlásit

Často kladené dotazy

Hostitelská rodina

Zážitky studentů