Ingredience:
-
500 g mletého masa
-
0,75 dl strouhanka
-
2 dl mléko
-
pepř, sůl
-
1-2 lžíce jemně nakrájené cibule
-
1 vejce
Postup:
Kuličky
-
Mléko a strouhanku smíchat a nechat chvíli stát. V druhé misce smíchat jen maso a sůl.
-
Do masa se zapracuje pepř a cibule.
-
Poté se maso smíchá s mlékem a strouhankou.
-
Nakonec se přidá vajíčko. Nehňácat přiliš moc, jen promíchat.
-
Udělají se kuličky.
-
Nakonec se osmaží na pánvi nebo upečou v troubě (200 °C, 20 minut).
Hnědá omáčka
- Osmažit najemno nakrájenou cibuli (půlka malé) na másle či jiném tuku.
- Když začíná pěnit, přidají se 1-2 lžíce polohrubé mouky.
- Pořádně míchat ode dna, aby se to nepřipálilo.
- Přidá se trochu vody a mléka, aby omáčka byla správně hustá.
- Podle chuti lze přidat smetanu.
- Přidá se jeden masový bujón, lžíce rajského protlaku a trocha sojovky.
- Redukovat asi pět minut a přidat vodu dle potřeby.
- Na závěr dochutit pepřem, sůl není potřeba.